IPB

Üdvözöllek a Fórumban!

> Közlemény: Fontos tudnivaló a Szabálysértési törvény változásáról
Vateraoroszlan
Fontos tudnivaló a Szabálysértési törvény változásáról 


Igencsak öreg róka
*********

Csoport:
Teljes jogú felhasználó

Hozzászólások: 3 201
Regisztrált: 2009-09-02 09:51
Azonosító: 726 887Az alábbiakban tájékoztatjuk tisztelt Felhasználóinkat az 1999. évi LXIX. törvény - Szabálysértési törvény - legutóbbi változásáról, amely a Vatera piacterén szabálysértési értékre (jelenleg: 20 000 Ft-ig) elkövetett visszaélések alapján indult eljárásokat is érinti.

A törvény legfontosabb változása, hogy tulajdon elleni szabálysértés esetén a rendőrség lett kizárólagosan kijelölve eljáró hatóságként, mint eljárást előkészítő hatóság. A feljelentést a rendőrségen kell megtenni, ezután a tényállás felderítését és az elkövető kilétének megállapítását egy úgynevezett "bírósági eljárást előkészítő eljárás" keretei között a rendőrség végzi, majd az előkészítő eljárás után a bíróság folytatja le a tényleges szabálysértési eljárást.

Tehát a korábbiakkal ellentétben, a rendőrségnek kötelező lefolytatnia az előkészítő eljárást - a jogszabály korábbi szövege ezt csak lehetővé tette (83/A. §).

A bírósági eljárást előkészítő eljárásnak nincs határideje, így az előkészítő eljárás maximum 6 hónapig tarthat - ez a szabálysértés elévülési ideje.
Az előkészítő eljárásban házkutatás tartható (128/A. § (3)).

A fent hivatkozott törvényi szakasz pontos szövege az alábbiakban olvasható.

IDÉZET
A tulajdon elleni szabálysértésekre, valamint a feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel szabálysértésére vonatkozó külön rendelkezések


128/A. § (1) A 152/B. §-ban, valamint a 157. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott szabálysértés miatt a feljelentést a rendőrségnél kell megtenni; ha máshol tették meg, azt a rendőrséghez kell haladéktalanul továbbítani.

(2) A rendőrség az (1) bekezdésben meghatározott esetben a tényállás felderítése, az elkövető kilétének megállapítása, valamint a bizonyítási eszközök felkutatása és biztosítása érdekében bírósági eljárást előkészítő eljárást folytat le. A rendőrség eljárására a szabálysértési hatóság eljárására vonatkozó általános szabályokat kell alkalmazni.

(3) A rendőrség a (2) bekezdés szerinti eljárása során elrendelheti ház, lakás, egyéb helyiség vagy azokhoz tartozó bekerített hely átvizsgálását, ha alaposan feltehető, hogy az tárgyi bizonyítási eszköz megtalálására vezet. Az elrendelő határozatban meg kell jelölni azokat a bizonyítási eszközöket, amelyek megtalálására az intézkedés irányul. A határozatot az intézkedés megkezdése előtt az érintettel közölni kell, és végrehajtásától el kell tekinteni, ha a keresett dolgot az érintett előadja. Az intézkedés csak az érintett, vagy képviselője jelenlétében hajtható végre.

(4) A (3) bekezdés rendelkezése alapján nem kutatható át közjegyzői és ügyvédi iroda, valamint egészségügyi intézmény.

(5) Az előkészítő eljárás befejezését követő 3 munkanapon belül a rendőrség az előkészítő eljárás anyagát - a (6) bekezdésben foglalt eseten kívül - a bíróságnak megküldi.

(6) A 84. § (1) bekezdés a)-g) pontban szereplő okok fennállása esetén az eljárást a rendőrség szünteti meg.

(7) Az előkészítő eljárást lefolytató a 47. § (3) bekezdése szempontjából az eljárás résztvevője.

(8) A bíróság az eljárást az előkészítő eljárás anyagának kézhezvételétől számított 8 napon belül folytatja le.


Források:
1999. évi LXIX. törvény a szabálysértésekről
2010. évi LXXXVI. törvény a közbiztonság javítása érdekében szükséges egyes törvénymódosításokról
Go to the top of the page
 
Szöveges verzió A pontos idő: 2017-10-23 04:17