IPB

Üdvözöllek a Fórumban!

> Fontos tudnivaló

A Vatera fórumai elsősorban azt a célt szolgálják, hogy a felhasználók megoszthassák egymással a Vatera szolgáltatásaival, az online aukciós adásvétellel és a rendszer használatával kapcsolatos tapasztalataikat. Konkrét kérdés esetén, amennyiben a vaterától vár választ, kérjük, kattintson ide és tegye fel kérdését ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük.

77 Oldal V  « < 34 35 36 37 38 > »   
Reply to this topicStart new topic
> E-kereskedelem Kezdőknek és Haladóknak, Tippek - tudnivalók - tapasztalatcsere
Aramir_1975
hozzászólás 2011-09-09 19:24
Létrehozva: #701

Lelkes újonc
**

Csoport:
Teljes jogú felhasználó

Regisztrált: 2010-12-30 04:37
Azonosító: 1 417 728

IDÉZET(nyubocs @ 2011-09-09 12:57) *
Hol mondtam én olyat, hogy nem kell? Csak kérdem? Mert én nem látom, hogy ilyet leírtam volna.

Csak azt mondtam, hogy nem értem miért kellett EV esetében a szakmakódot ketté venni.
Másrészt a postaköltség elszámolásához ennek semmi köze, még EV esetében sem. Ezt magyarázd el nekem, mert erre nem válaszoltál haragodban smile.gif

Szerintem arra gondolt, hogy a csomagküldő szakmakód nélkül hogyan küld az eladó csomagot, aminek a költségét elszámolja, illetve továbbszámlázza közvetített szolgáltatásként. Végülis logikusan hangzik, bár fogalmam sincs, ehhez tényleg kell-e csomagküldő szakmakód.
Go to the top of the page

+Quote Post
nyubocs
hozzászólás 2011-09-09 12:57
Létrehozva: #702

Fórumozó

Csoport:
Teljes jogú felhasználó

Regisztrált: 2007-11-14 20:22
Azonosító: 43 559

IDÉZET(terika23 @ 2011-09-09 12:47) *
És igazából maradjunk abban, hogy Te cégezel, más meg EV. Aztán mindkét formára más szabályok vonatkoznak. Kell a csomagküldő ha tetszik neked, ha nem.

Hol mondtam én olyat, hogy nem kell? Csak kérdem? Mert én nem látom, hogy ilyet leírtam volna.

Csak azt mondtam, hogy nem értem miért kellett EV esetében a szakmakódot ketté venni.
Másrészt a postaköltség elszámolásához ennek semmi köze, még EV esetében sem. Ezt magyarázd el nekem, mert erre nem válaszoltál haragodban smile.gif

--------------------
All I wanna do Is trade this life for something new Holding on to what I haven't got!

+Quote Post
terika23
hozzászólás 2011-09-09 12:47
Létrehozva: #703

Lelkes újonc
**

Csoport:
Teljes jogú felhasználó

Regisztrált: 2008-10-27 17:22
Azonosító: 260 214

IDÉZET(nyubocs @ 2011-09-07 16:21) *
Igazából csak egyéni vállalkozó esetében van két külön szakmakód, cég esetében nincs.
Hogy az egyéni vállalkozó esetében miért vették ketté, azt nem tudom, de nem azért, amiért Te írod. A csomagküldő tevékenységnek nincs köze a postaköltség számlázásához. Az utolsó mondatod " a postaköltség bevételként történő elszámolásáról" meg egyszerűen nem is értem.

És igazából maradjunk abban, hogy Te cégezel, más meg EV. Aztán mindkét formára más szabályok vonatkoznak. Kell a csomagküldő ha tetszik neked, ha nem.

IDÉZET(Aramir_1975 @ 2011-09-07 22:11) *
Nekem élelmiszerbolti eladói, illetve kereskedő-boltvezető, vállalkozó OKJ-s végzettségem van. Az eladói kellett a boltvezetőihez, a kereskedő-boltvezető, vállakozó meg ahoz, hogy a piacokon is árlhassak, tudtommal a netes eladáshoz nem kell semmi.

A netes eladáshoz nem kell semmi.

--------------------
“I thought what I’d do was, I’d pretend I was one of those deaf-mutes.”

+Quote Post
nyubocs
hozzászólás 2011-09-09 08:10
Létrehozva: #704

Fórumozó

Csoport:
Teljes jogú felhasználó

IDÉZET(zejopy @ 2011-09-08 13:38) *
Most voltam a postafiókomban. Köszönöm, jóváhagytam. smile.gif

Köszönöm, örülök neki smile.gif

--------------------
All I wanna do Is trade this life for something new Holding on to what I haven't got!

+Quote Post
zejopy
hozzászólás 2011-09-08 13:38
Létrehozva: #705

Vigyázz! Veszélyes Vitrioltulajdonos!

Csoport:
Teljes jogú felhasználó

Regisztrált: 2008-03-25 16:08
Innen: Szüfrazsettkiképző Főállomás :)
Azonosító: 128 349

IDÉZET(nyubocs @ 2011-09-08 10:19) *
Úgy van ahogy írod, az teljesen független attól, mert a vállalkozói kiváltása után be kell jelentkezni iparűzési adó hatálya alá, függetlenül attól, hogy mit csinálsz.

A kereskedelmi tevékenység megkezdése meg egy teljesen másfajta bejelentés.

Most voltam a postafiókomban. Köszönöm, jóváhagytam. smile.gif

--------------------
"Merj nyúlni olyan dolgokért, amit senki más nem lát."
(Ron Cristian)

+Quote Post
nyubocs
hozzászólás 2011-09-08 10:19
Létrehozva: #706

Fórumozó

Csoport:
Teljes jogú felhasználó

IDÉZET(Aramir @ 2011-09-08 10:05) *
hogy bejelent az önkormányzatnál, hogy megkezdtem a tevékenységem. Ez teljesen független attól, hogy van-e boltod, webshopod, stb., akkor is meg kell tenni, max ha időközben nyitsz egy boltot, akkor gondolom módosítani kell.

Úgy van ahogy írod, az teljesen független attól, mert a vállalkozói kiváltása után be kell jelentkezni iparűzési adó hatálya alá, függetlenül attól, hogy mit csinálsz.

A kereskedelmi tevékenység megkezdése meg egy teljesen másfajta bejelentés.

A hozzászólást -nyubocs- szerkesztette a következő időpontban: 2011-09-08 10:20

--------------------

+Quote Post
Aramir
hozzászólás 2011-09-08 10:05
Létrehozva: #707

Aramir fan klub tag

Csoport:
Teljes jogú felhasználó

Regisztrált: 2007-03-01 14:15
Azonosító: 73

Közben gondolkoztam ezen, valami rémlik, hogy amikor elkezdtem a vállalkozást, akkor az első napon, amikor megkaptam a pdf fájlt a vállalkozásom adataival, akkor valamit magyarázott a könyvelőm, hogy bejelent az önkormányzatnál, hogy megkezdtem a tevékenységem. Ez teljesen független attól, hogy van-e boltod, webshopod, stb., akkor is meg kell tenni, max ha időközben nyitsz egy boltot, akkor gondolom módosítani kell.

+Quote Post
Aramir_1975
hozzászólás 2011-09-08 00:39
Létrehozva: #708

Lelkes újonc
**

Csoport:
Teljes jogú felhasználó

IDÉZET(nyubocs @ 2011-09-08 00:23) *
Bizony nem!

Hmm.. Akkor ennek még utánna olvasok, meg megkérdezem a könyvelőm, hátha tud erről valamit.

Egyébként nekem gyanus, hogy én ezen már túl vagyok, mivel egy kalap alá van véve az üzleten kívüli tevékenység és a csomagküldés, pont a 4.3-as pontnál, én meg eredetileg piacozásra is váltottam ki a vállalkozóit, úgyhogy nekem elvileg kellett ilyen bejelentés. Persze ha emlékeznék miket töltöttem ki másfél éve, egyszerűbb lenne laugh.gif

+Quote Post
nyubocs
hozzászólás 2011-09-08 00:23
Létrehozva: #709

Fórumozó

Csoport:
Teljes jogú felhasználó

IDÉZET(Aramir_1975 @ 2011-09-07 23:58) *
A kereskedelmi tevékenység megkezdése című móka nem az, amikor a vállalkozóit kiváltod (illetve most már nem kiváltod, csak bejelented az ügyfélkapun)? Én csak az üzlethelység bejelentésére gondoltam a hozzászólásomban, vagyis nem kell bejelentened semmit az MKEH-nál, illetve mivel nincs üzlethelység, az önkorményzatnál sem kell bejelenteni semmit, vállalkozói természetesen ettől függetlenül kell. Vagy nem jól értelmeztem?

Bizony nem!

1. lépés: Vállalkozói igazolvány kiváltása (vagy cégalapítás) a már említett szakmakódokkal (cégnél TEÁOR_ral)
A Vatera és a webáruház az internetes kereskedelem, de adhatsz Te el úgy is, hogy nem neten keresztül (hirdetés, tv-reklám vagy csak valaki felhív hogy venni akar tőled valamit) ez meg a csomagküldő kereskedelem

2. lépés: Az illetékes önkormányzatnál benyújtod 2200 forint illetékbélyeg ellenében a "Bejelentés kereskedelmi tevékenység folytatásáról" elnevezésű nyomtatványt.
A nyomtatvány 4.3 pontjában jelölöd, hogy országos hatáskörű (ettől még adhatsz külföldre, mert a nemzetközi értékesítésre nem vonatkozik a kereskedelmi törvény.
Az 5. pontban jelölöd, hogy csomagküldő kereskedelem (internetest itt nem is tudsz, mert ebben az esetben a csomagküldő alá sorolja be az internetest is.
A nyomtatvány 7 pontjában felsorolod azokat a termékköröket, amelyeket értékesíteni akarsz.
Nem üzlethelységet jelentesz tehát be, hanem kereskedelmi tevékenység megkezdését.
Átveszik iktatják, kapsz egy számot és OK a balhé. Már működhetsz is!

Az önkormányzat szétküldi az illetékes szakhatóságoknak (irj a bejelentésre egy elérési telefonszámot) ők meg majd felhívnak, aztán Te elmondod, hogy üzlethelységed nincs, otthon ülsz a gép előtt, úgy adogatsz elfelé. (ANTSZ + Tűzoltóság.)

A hozzászólást -nyubocs- szerkesztette a következő időpontban: 2011-09-08 00:24

--------------------

+Quote Post
Aramir_1975
hozzászólás 2011-09-07 23:58
Létrehozva: #710

Lelkes újonc
**

Csoport:
Teljes jogú felhasználó

IDÉZET(nyubocs @ 2011-09-07 23:40) *
Jaj, vigyázz, mert a nyilvántartási kötelezettség megszűnése csak a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál történő nyilvántartásba vételre vonatkozik.
A bejelentés kereskedelmi tevékenység megkezdéséről című játékra nem, ez az amit az illetékes önkormányzat jegyzője felé meg kell tenned, akármelyik szakmakódot is választod. (és mondom cég esetén nincs is különbontva a TEÁOR).

világ dolgaiban kevésbé tájékozott:) azért nem vagyok, hogy a reklámszöveggel éljek smile.gif hogy csak úgy kiirogatnám. rolleyes.gif
De jogilag célszerű ezt a kérdést körbejárni, ha vállalkozásként értékesítesz, mert nem biztos, hogy jó móka, ha nyakadba ugrik egy kis bírság.

A kereskedelmi tevékenység megkezdése című móka nem az, amikor a vállalkozóit kiváltod (illetve most már nem kiváltod, csak bejelented az ügyfélkapun)? Én csak az üzlethelység bejelentésére gondoltam a hozzászólásomban, vagyis nem kell bejelentened semmit az MKEH-nál, illetve mivel nincs üzlethelység, az önkorményzatnál sem kell bejelenteni semmit, vállalkozói természetesen ettől függetlenül kell. Vagy nem jól értelmeztem?

+Quote Post
nyubocs
hozzászólás 2011-09-07 23:40
Létrehozva: #711

Fórumozó

Csoport:
Teljes jogú felhasználó

IDÉZET(Aramir_1975 @ 2011-09-07 23:12) *
www.shp.hu/hpc/userfiles/energonplusz/online_kereskedelem_rendeletek_engedelyek_2008.pdf

8.-9. oldal:
"nyilvántartásba vételi kötelezettség megszűnt:
? a csomagküldő kiskereskedelem"

Jaj, vigyázz, mert a nyilvántartási kötelezettség megszűnése csak a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál történő nyilvántartásba vételre vonatkozik.
A bejelentés kereskedelmi tevékenység megkezdéséről című játékra nem, ez az amit az illetékes önkormányzat jegyzője felé meg kell tenned, akármelyik szakmakódot is választod. (és mondom cég esetén nincs is különbontva a TEÁOR).

világ dolgaiban kevésbé tájékozott:) azért nem vagyok, hogy a reklámszöveggel éljek smile.gif hogy csak úgy kiirogatnám. rolleyes.gif
De jogilag célszerű ezt a kérdést körbejárni, ha vállalkozásként értékesítesz, mert nem biztos, hogy jó móka, ha nyakadba ugrik egy kis bírság.

A hozzászólást -nyubocs- szerkesztette a következő időpontban: 2011-09-07 23:44

--------------------

+Quote Post
Aramir_1975
hozzászólás 2011-09-07 23:12
Létrehozva: #712

Lelkes újonc
**

Csoport:
Teljes jogú felhasználó

IDÉZET(nyubocs @ 2011-09-07 19:55) *
Kedves Benz!

A kérdés első felére, hogy kell-e Vaterához üzletbejelentés, sem tudtak egyértelmű választ adni (három ember: 1 igen, 1 nem 1 fogalmam sincs válasz)

A másodikra, hogy fel kellene-e tüntetni a vállalkozás adatait a Vaterán, egy webáruházhoz hasonlóan, arról viszont fogalmuk sincs.

www.shp.hu/hpc/userfiles/energonplusz/online_kereskedelem_rendeletek_engedelyek_2008.pdf

8.-9. oldal:
"nyilvántartásba vételi kötelezettség megszűnt:
· a csomagküldő kiskereskedelem"

Illetve még ez a lényeg:
"És ami még fontos lehet: az internetes kiskereskedelmet folytatóknak nem kell
üzlethelyiséget és ügyfélszolgálati irodát fenntartaniuk, illetve 2008. március 31-től a
csomagküldő szolgáltatásokra is ugyanez vonatkozik."

Akkor lenne csak bejelentési kötelezettséged, ha üzlethelységet kötelező lenne fentartanod a csomagküldő szolgálatodhoz (bizonyos termékeknél kell), illetve ha weáruház tulajdonos lennél.
A Vatera szerintem díjazná, ha feltüntetnéd az adataidat, úgymint telefonszám, emailcím laugh1.gif

+Quote Post
Aramir_1975
hozzászólás 2011-09-07 22:11
Létrehozva: #713

Lelkes újonc
**

Csoport:
Teljes jogú felhasználó

IDÉZET(zejopy @ 2011-09-07 09:39) *
Tőlem nem kérték, és szerintem Aramirnak sem ilyen irányú a végzettsége, de majd jön és megmondja. Különben egyszerűen bemész és megkérdezed, ha nekünk nem hiszel.smile.gif
Azzal a kettő tevékenységi körrel lehet vaterázni, sőt, asszem az egyik is elég, csak nem tudom melyik. Különben is, ha az ember megcsinálja már, akkor minél több tevékenységi kört érdemes felvenni.

Nekem élelmiszerbolti eladói, illetve kereskedő-boltvezető, vállalkozó OKJ-s végzettségem van. Az eladói kellett a boltvezetőihez, a kereskedő-boltvezető, vállakozó meg ahoz, hogy a piacokon is árlhassak, tudtommal a netes eladáshoz nem kell semmi.

+Quote Post
nyubocs
hozzászólás 2011-09-07 19:55
Létrehozva: #714

Fórumozó

Csoport:
Teljes jogú felhasználó

IDÉZET(VateraBenz @ 2011-09-07 19:18) *
Kedves nyubocs!

Ezt a helyi önkormányzatnál tudnák megmondani.

Kedves Benz!

A kérdés első felére, hogy kell-e Vaterához üzletbejelentés, sem tudtak egyértelmű választ adni (három ember: 1 igen, 1 nem 1 fogalmam sincs válasz)

A másodikra, hogy fel kellene-e tüntetni a vállalkozás adatait a Vaterán, egy webáruházhoz hasonlóan, arról viszont fogalmuk sincs.

ps: Elnézést az előbb nem figyeltem, 3 hozzászólást irtam egy helyett sad.gif sad.gif

--------------------

+Quote Post
VateraBenz
hozzászólás 2011-09-07 19:18
Létrehozva: #715

Customer Service

Csoport:
M O D E R Á T O R

Regisztrált: 2009-09-04 15:11
Azonosító: 730 465

IDÉZET(nyubocs @ 2011-09-07 16:21) *
Kedves BenZ!

Viszont szeretném megkérni, hogy ...

Kedves nyubocs!

Ezt a helyi önkormányzatnál tudnák megmondani.

--------------------
Üdvözlettel:
a Vatera csapata
www.vatera.hu

+Quote Post
nyubocs
hozzászólás 2011-09-07 16:21
Létrehozva: #716

Fórumozó

Csoport:
Teljes jogú felhasználó

IDÉZET(dzsozi025 @ 2011-09-07 10:00) *
Köszönöm a segítséget. Akkor ez azt is jelentheti, hogy kereshetek egy másik könyvelőt aki talán jobban ért hozzá? Konzultáción élből nem tudta megmondani sajnos, hogy kell e végzettség de már van több vaterás ügyfele is... sad.gif ejjj

Asszem tévedésben vagy a könyvelők feladatkörét illetően. Azt a kategóriát képviseled, aki szerint egy könyvelő ne csak könyveljen, hanem legyen egyben munkaügyes bérszámfejtő munkavédelmis fogyasztóvédős (soroljam még) stb. egyben. Érdekes elvárás.

Az, hogy egy tevékenység folytatásához mi kell, tetszik vagy sem, az nem a könyvelő dolga.

Kedves BenZ!

Viszont szeretném megkérni, hogy az alábbiakkal kapcsolatban legyen szives megkérdezni a jogász csapatot, amennyiben lehetséges.
Van ugye a két értékesítési forma, a Vaterázás Teszveszezés és a Webáruház
Webáruház esetén ugye az eladónak minden adatát meg kell adnia, illetve ugye bejelentést kell tennie a helyi jegyző felé a kereskedelmi tevékenység folytatásáról.
De mi van a Vaterás értékesítés esetén? Az üzletnyitás bejelentése a helyi jegyző felé szerintem ebben az esetben is meg kell, hogy történjen.
De fel kell-e jogilag tüntetnem a személyes adatokat, ha üzletszerűen értékesítek? Mert ugye ezt ha jól emlékszem maga a Vatera nem teszi lehetővé!

IDÉZET(1yohey @ 2011-09-07 09:49) *
Az a jó, ha mindkettő benne van. Az internetes kereskedelem élből kell ugye a piacozáshoz. A csomagküldő szolgáltatás része meg azért kell, mert továbbszámlázod a postaköltséget. Tehát igazából mindkettő kell, ha a postaköltséget nem bevételként akarod elszámolni év végén.

Igazából csak egyéni vállalkozó esetében van két külön szakmakód, cég esetében nincs.
Hogy az egyéni vállalkozó esetében miért vették ketté, azt nem tudom, de nem azért, amiért Te írod. A csomagküldő tevékenységnek nincs köze a postaköltség számlázásához. Az utolsó mondatod " a postaköltség bevételként történő elszámolásáról" meg egyszerűen nem is értem.

--------------------

+Quote Post
terika23
hozzászólás 2011-09-07 13:35
Létrehozva: #717

Lelkes újonc
**

Csoport:
Teljes jogú felhasználó

Regisztrált: 2008-10-27 17:22
Azonosító: 260 214

IDÉZET(dzsozi025 @ 2011-09-07 10:00) *
Köszönöm a segítséget. Akkor ez azt is jelentheti, hogy kereshetek egy másik könyvelőt aki talán jobban ért hozzá? Konzultáción élből nem tudta megmondani sajnos, hogy kell e végzettség de már van több vaterás ügyfele is... sad.gif ejjj

Ezt a könyvelő nem is tudja megmondani. Ezt az okmányirodában az ügyintéző tudja megmondani csak, aki a szakmakódexben megnézi a teáor szerinti szakmákat és az ahhoz tartozó elvárásokat. Teáor számra te is rá tudsz keresni az interneten, de azt nem látod, hogy mi kell hozzá vagy mi nem kell hozzá. Ez az okmányirodás nyilvántartásban szerepel csak. A könyvelőd nem feltétlenül buta, lehet csak lusta volt éppen vagy ő sincs tisztában ezzel teljesen mivel ez nem egy régi bevett eljárás. Ahogyan többen is írték az e-kereskedelem (értem itt főként a vaterázást) és az ezzel járó papírmunka igen ovis cipőben jár még kis hazánkban. smile.gif

--------------------
“I thought what I’d do was, I’d pretend I was one of those deaf-mutes.”

+Quote Post
dzsozi025
hozzászólás 2011-09-07 10:00
Létrehozva: #718

Új fórumozó

Csoport:
Teljes jogú felhasználó

Regisztrált: 2011-06-19 20:04
Azonosító: 1 530 308

IDÉZET(1yohey @ 2011-09-07 09:49) *
Nem kell végzettség, mi egy hónapja csináltuk ezt kb. Semmi nem kell hozzá. Bemész az okmányirodába, megmondod, hogy ezt akarod, felveszik és kész. Elektronikusan van intézve minden, tehát csak az IDŐT kell ráfordítani, anyagilag semmivel nem jár - ugyanúgy nem kell az egyéni vállalkozásért sem fizetni, ha az akarsz lenni.
Az a jó, ha mindkettő benne van. Az internetes kereskedelem élből kell ugye a piacozáshoz. A csomagküldő szolgáltatás része meg azért kell, mert továbbszámlázod a postaköltséget. Tehát igazából mindkettő kell, ha a postaköltséget nem bevételként akarod elszámolni év végén.

+Quote Post
1yohey
hozzászólás 2011-09-07 09:49
Létrehozva: #719

Újonc
*

Csoport:
Teljes jogú felhasználó

Regisztrált: 2011-08-20 10:33
Azonosító: 1 541 582

IDÉZET(dzsozi025 @ 2011-09-07 09:36) *
Ha minden igaz erről van szó, tehát 2 tevékenységet kell felvenni az internetes kereskedelmet és a csomagküldő kiskereskedelemet! Remélem jól gondolom. Elvileg ugyebár végzettséget nem igényel. " elméletileg " good2.gif

Nem kell végzettség, mi egy hónapja csináltuk ezt kb. Semmi nem kell hozzá. Bemész az okmányirodába, megmondod, hogy ezt akarod, felveszik és kész. Elektronikusan van intézve minden, tehát csak az IDŐT kell ráfordítani, anyagilag semmivel nem jár - ugyanúgy nem kell az egyéni vállalkozásért sem fizetni, ha az akarsz lenni.

IDÉZET(zejopy @ 2011-09-07 09:39) *
Tőlem nem kérték, és szerintem Aramirnak sem ilyen irányú a végzettsége, de majd jön és megmondja. Különben egyszerűen bemész és megkérdezed, ha nekünk nem hiszel.smile.gif
Azzal a kettő tevékenységi körrel lehet vaterázni, sőt, asszem az egyik is elég, csak nem tudom melyik. Különben is, ha az ember megcsinálja már, akkor minél több tevékenységi kört érdemes felvenni.

+Quote Post
zejopy
hozzászólás 2011-09-07 09:39
Létrehozva: #720

Vigyázz! Veszélyes Vitrioltulajdonos!

Csoport:
Teljes jogú felhasználó

Regisztrált: 2008-03-25 16:08
Innen: Szüfrazsettkiképző Főállomás :)
Azonosító: 128 349

IDÉZET(dzsozi025 @ 2011-09-07 09:36) *
Ha minden igaz erről van szó, tehát 2 tevékenységet kell felvenni az internetes kereskedelmet és a csomagküldő kiskereskedelemet! Remélem jól gondolom. Elvileg ugyebár végzettséget nem igényel. " elméletileg " good2.gif

--------------------
"Merj nyúlni olyan dolgokért, amit senki más nem lát."
(Ron Cristian)

+Quote Post

77 Oldal V  « < 34 35 36 37 38 > » 
Reply to this topicStart new topic
4 felhasználó olvassa jelenleg ezt a témát (4 vendég és 0 anonim felhasználó)
0 felhasználó:

Szöveges verzió A pontos idő: 2013-05-24 05:21