(Ez kicsit hosszú lesz... Nevet terméket nem említek, még "tart" az "ügy".... Csak pont ezért, ha lenne valakinek tapasztalata......)
Hobbi-vaterás vagyok, 100%os visszajelzésű, gyorsan reagálok az adás/vételekre. Alkalmanként vásárolok, néha-néha eladok, ha valami már fölösleges, semmiképp sem nagytételben, és nem is a megélhetésért. Minden egyes licit előtt az eladónak feltettem a szükséges kérdéseket az esetleges alkuról, átvételről, meg mindenről, ami után nyugodt szívvel licitálhattam/vásárolhattam. Egyetlen egyszer, vagyis jelenlegi probléma kapcsán merült fel egy cserebere, több, mint 3 hete. Egy külföldi (csaknem 8000Ftos) bakelit-lemezért cserébe több magyar kislemezt illetve egy nagylemezt beszéltünk meg. Összeírtam a katalógust, rá bíztam a választást, elküldtem, majd több napon át tartó huzavona volt az eladó részéről, hogy "nem kapta meg, nem ír ki semmit". Furcsáltam, időhúzásnak tűnt, mert több formátumban is és szövegként is elküldtem, több email címről is, nade végre visszajelzett... Eleinte 15-16 tételes dolgot lecsökkentettünk 9 kicsi és egy nagylemezre. (kb számolom 700-800 Ft/db + 1500-1700Ft)
Az emailek váltásakor írtam, hogy ezek használt lemezek, nem gyűjtői darabok, de ritkaságok. Csaknem több, mint 20 illetve csaknem 30 évesek, az idő, pakolászás, költözködés azért rajtuk hagyott némi nyomot, ami ugye természetes, el kell ismerni. Egy nagyobb portörlés rájuk fér. Itthon bele is hallgattunk édesapámmal, hogy még a "legdurvább" karcok ellenére mégis mit érhetnek, de a szokásos bakelit minőséget produkálták, át is másoltuk magunknak. Apa gyűjteménye, neki az eszmei értékük mondhatni felbecsülhetetlen a mai napig, mert emlékek, de felajánlotta hogy rendelkezzek fölöttük, végülis csak pár darabról van szó.
Szóval közöltem, hogy a választás a használt lemezekre esett, sőt még 2 nagylemez közül ajánlottam a jobb állapotút... Addig rendben volt, nem volt semmi kritérium, vagy kifogás. Képet nem kért róluk. Címcsere után természetesen elsőként én küldtem el a csomagot. Pár nap után jött egy email, hogy rosszabb állapotban vannak, mint várta, és meggondolta magát, "nem kell neki". Mivel húzós volt a fölösleges postázás, kifakadtam, hogy nem erről volt szó, ráadásul most kidobtam 1100-1200Ftot a semmiért? Hogy olyan kiadványokat másolhatott le, amik másképp meg sem jelentek? Legalább a PK-t is küldje vissza. Lehiggadtam, majd még egy emailt írtam, hogy ok rendben, ha ennyire rossz a helyzet, akkor 2000Ftot "ráfizetek" az esetleges durva minőségi kifogások miatt, gondoltam pláne tiszta sor, mégha rá is fizetek. Vártam a pozitív reakciót, vagy legalábbis a készséget a boltolásra, ha másnem, akkor "elnézést, nem fogadom el a csere tárgyát, maradnék a készpénznél", de nem! 1-2 napig semmi válasz, majd felgyorsultak az események és felháborodásomra mélységes szidalmazás, szutykozás, sz*rozás tört ki a lemezek kapcsán, majd miattam, és még én
lettem piti csalónak kikiáltva. EDDIG Sem a lemezeket, sem az árát, sem semmit nem kaptam még vissza, csak annyit, hogy "majd holnap, majd holnap". Miután sajnálatos módon belefutottunk már csalóba (tart is a rendőrségi eljárás-jogosan), felvázoltam, hogy ha nem történik humánus tisztázás, és anyagi visszatérítés - márha ő mondta vissza, és felrúgta a dolgokat gyökerestől -, lépni fogunk ezügyben is. Még neki állt feljebb, hogy ne fenyegessem, mert megbánom, i a sz*romat, meg a többi blablabla alpáriság...
Mélységesen felháborító, merthát 1. ha az anyagi vonzata a fontos, akkor miért nem maradt csak KPnél. Tényleg nem jelentett volna gondot, nem egy kibírhatatlan összeg. 2. elvileg több száz adásvétele volt, akkor hogyhogy nem tud kezelni egy ilyen helyzetet? 3. az előzőleg saját maga szabott feltételeket felrúgja 4. átmegy gyalázó szidalmazó stílusba, mert nem képes elismerni, hogy nem volt igazán fair, de még annyit nem tett, hogy visszaküldi a csomagot, ha mégsem kell neki. Legutóbbi emailemben elnézést is kértem a rám vonatkozó nyers stílusra, és úgy érzem, hogy megpróbáltam helyre hozni ezt a kellemetlen szituációt -márcsak magam miatt is, és nem szeretném szándékosan összekarcolva, lerongálva visszakapni...bár már a legrosszabbra is felkészültem-. De igazán, hogy lehet menteni egy ilyen helyzetet? Van értelme bárkinek bármit bizonygatni? Van emberi haszna az ilyennek az esetleges "besározással", "lejáratással", "negatív reklámmal"? Mert sok esetben nem a "piti" 1000Ft-okról van szó, hanem mikor belegázolnak valaki becsületébe, és még be is fenyítik, mikor próbál kiállni az igazáért. Itt nem mindenki kereskedik több 100as tétellel, és ha pont ő hibázik, vagy meggondolja magát, nehogy még neki álljon feljebb... Rettenetesen gyerekes dolgok sülnek ki ilyenkor -gyakran mindkét oldalról, ez is tény-
Minden esetre egyet nyerhetünk: tapasztalatot.. Többet ilyen feltételekkel üzletelni soha...senkivel... Nincs bennem harag, végülis semlegeset ér ez az egész, vagy még annyit sem... semmit.. 1 emailváltással el lehetett volna intézni, dehát ha elszabadulnak az indulatok, akkor az kihatással lesz az elfajuló "oda-vissza"játékra, meg a lejáratásra, lepontozásra. Nem fáj a szívem azért a lemezért, más külföldi aukciós oldalak tele vannak vele, majdcsak meglesz. Hagytam volna az egészet a fenébe, de legalább visszakapom apum lemezeit, amiket anno ő sajátkezűleg újonnan vásárolt, meg némelyiket dedikáltatott és megmaradnak továbbra is emlékként.