Razel, nézzük a legértékesebb, talán legkényesebb temékedet:
http://www.vatera.hu/muholdvevo_kartya_pc_be_77568926.html (ez itt a reklám helye

).
Nem tudom, ez mekkora, de talán elég egy buborékfóliás kp.es boríték (55-65,- Ft.), max még betekered egy kb. A/4-es sima fehér, jó kis hazai buborékfóliába. Az már biztosan sérülés nélkül odaér. A 9.000,- Ft-os tételre áldoztál tehát max. egy százast.
De egy porcelán vagy üveg csetresz más kategória - ami a csomagolás mikéntjét illeti. Most lemértem, 2 db. 60x120-as echte osztrák, nagyon vastag bubos fóliába csomagoltam, ezt átragasztgattam széles celluxxal, utána gondosan kitömtem galacsinokra gyúrt újságpapírral. Ezt egy dobozba raktam, ezt a dobozt egy nagyobb dobozba, a két doboz közti rést hungarocell-darabkákkal, a maradék "üregeket" szintén galacsinpapírokkal tömítettem. Ezt nevezem én "bombabiztosnak" . Nem is ért még oda törötten semmi, amit így csomagoltam, és a vevőnek nem kell megfizetnie a horror törékeny-felárat. (Egy hasonlóan csomagolt törékeny árut vásárló vevőm írta az értékelésében, hogy nekem itéli a "csomagolási oszkárt"...

)
Ha én megveszek egy ilyen porcelán régiséget egy ezresért, (ezért fél napot kutatok a bolháson 40 fokos melegben, vagy éppen minusz 10 fokban, jó esetben találok még mást is, az külön szerencse), fotózom, listázom, (ha azt akarom, hogy meg is vegyék, nem tehetek rá többet, mint 1-200,- Ft.) -levelezgetek, beinvesztálok 100-200,- Ft. ára csom.anyagot, gondosan (nem 1-2 perc alatt) becsomagolom... Már ott tartok, hogy grátisz kutattam valami kincset a vevőnek.

Akkor minek csinálom az egészet? A csetresz postaköltséggel együtt is bőven megéri az árát. (Ezzel a vevő is tökéletesen tisztában van, értékes, szép darabokra vadászik - olcsón.) De azért - a befektetett pénzemet, munkámat tekintve - szeretném, ha lenne
értelme számomra is az egésznek. Ezzel ti is így vagytok, nem?
Soha, egyetlen vevőm nem vonta még kétségbe a jogosságát a csomagolási költség felszámításának. Mondjuk egy 600,- Ft-os üvegkehelyre nem számítok 400,- Ft.-ot, max. 200-at, így még többet spóroltam a vevőnek. Természetesen a "majd én jól becsomagolom"-módot mindig
választható verzióként ajánlom fel, nem kötelező érvényűen. A vevő dönt.
Egyéb - nem törékeny termékeket meg lazán (és minden +költség felszámolása nélkül) én is beteszek egy bub.fóliás borítékba. Nem xarakodok akkor sem, ha összesen 50-100,- Ft. "hasznom" van az eladáson.
Summa-summárum. A rossz szájíz, az enyhe csalódottság mind-mind elkerülhető, ha ez jelezve van (legalábbis a törékeny áruk termékleírásánál), valahogy úgy, amint alant is írtam.