Szeretném megosztani veletek, egy köztem és egy másik Vaterás közötti, mondhatni érdekes (időközben meghiúsult, bár hozzáteszem az én hibámból) adásvétel részleteit, és kikérni a véleményetek ezzel kapcsolatban. A másik fél wiperx lenne, adatlapja a következő:
http://www.vatera.hu/user/rating/rating.php?id=676011Az egyik termékét (egy mp4 lejátszót) leütöttem villmáron 13 e forintért. Be jelöltem, hogy személyesen szeretném átvenni, mivel unokatestvérem az elkövetkező napon még a megadott városban tartzókodott, és szívesen átvettem volna vele. Először is furcsa volt, hogy külön üzenetben egy másik telefonszámot küldött (nem azt ami a vaterán regisztrálva van), hogy azon lehet elérni. Ezen próbáltam többször is elérni, azonban egyszer sem vették fel. Nem is gondoltam problémának, hiszen ez szombat este történt, úgy gondoltam nem várhatom el senkitől, hogy hétvégén nekem ugráljon. Ezek után írtam neki egy e-mailt, melyben megemlítettem neki a személyes átvételt.
Az e-mail (neveket, helyeket kitöröltem)
"Tisztelt XY!
Vatera piactéren megvásároltam ?4GB 2,8" érintős rádiós mp3 mp4 lejátszo? nevű termékét. Kérdésem lenne, hogy személyes átvétel lehetséges lenne ?e a holnapi napon Pécsen (mivel látom Baranya megyei), mivel az unokatestvérem ott tanul, és még a holnapi nap folyamán ott tartózkodna. Természetesen ha ez Önnek nem megfelelő (nem szeretném elvárni Öntől, hogy vasárnap emiatt futkározzon), akkor elutalom a megadott számlaszámra a pénzt, és postai szállítással megoldjuk a tranzakciót! Ezen az e-mail címen illetve a 70/******** ?ös telefonszámon elérhető vagyok.
Előre is köszönöm:
xxxx"
Ezt 2008.12.13-án szombat este 19:15 -kor küldtem el neki.
Erre a következő választ kaptam másnap 15:42 -kor:
"helló!
sajnos nem tudom ma megoldani a pécsi találkozást, de holnap tudom postázni a lejátszót amint a számlámon van a vételár+ a postaköltség."
Illetve rá egy percre a következőt:
"egy pontos postacímet kérek."
Gondoltam mindegy akkor elutalom a pénzt, majd küldi lejátszót, sok pozitív értékelése van csaknem lesz gond. (Itt tenném hozzá, hogy miért fél a postai utánvéttől? Ő a postaköltsége díját kockáztatja azzal, hogyha feladja, én viszont az egész készülél árát, ha előre utalom neki és mégsem küldi. Ez tudom, hogy nem ide tartozik, csak gondoltam megjegyzem, sosem értettem ezt.)
Erre 15:51 -kor a következő válasz e-mailt írtam:
"Hello!
Pontos cím:
XXXXXX
Legkésőbb a holnapi nap folyamán utalom a pénzt, ha elutaltam e-mailben írjak, vagy valamelyik számon keresselek?
Még kérdésként, hogy felbontott kipróbált készüléket küldesz ?e vagy bontatlant (a kipróbáltnak jobban örülnék, mert ha ne adj isten gyárilag van hibája akkor ez sok kellemetlenségtől megkímélne mindkettőnket). Illetve említetted, hogy 1 év gyári garancia van rá, és hogyha garanciális probléma előfordulna, akkor hozzád forduljak, vagy adsz valami elérhetőséget hogy merrefelé mozgolódjak (remélem nem lesz rá szükség, de jobb félni mint megijedni).
XY"
Hamar érkezett is a válasz, ami a következő volt:
"igen mindegyik készülék ki van próbálva.
a garanciát rajtam keresztül lehet intézni.
ha lehet otp-ből utalj mert az egyből megjelenik a számlámon, és én az alapján küldöm a készüléket.
elég ha beleírod a vaterás nevedet a közleménybe, az alapján tudlak azonosítani"
Ezután az este folyamán beszéltem a szüleimmel telefonon és elújságoltam nekik, hogy mit készülök épp vásárolni. (Ugyanis másik városban tanulok, és azon a hétvégén épp nem voltam otthon.) Ekkor sajnos(?) kiderült, hogy ők is egy hasonló készülékkel akartak meglepni karácsonyra, amit ők már meg is vásároltak. Amint megtudtam, írtam az eladónak, hogy hátha el tudjuk intézni a dolgot, vissza tudok lépni a vásárlástól.
A következőket írtam neki 2008.12.14 -én este 19:40 -kor:
"Helló!
Nagyon röstellem magam a dolog miatt, de sajnos vissza kell mondanom a rendelést, mivel ma este szüleimmel folytatott beszélgetés során kiderült, hogy egy hasonló készülékkel készültek meglepni karácsonyra, amit már meg is vásároltak. Mivel két készülékre nincs szükségem, illetve senki sincs a rokonságban akinek oda tudnánk adni ajándékba, vissza kell hogy mondjam. Elnézésed kérem emiatt, és ne haragudj hogy csak loptam ezzel az időt.
Tisztában vagyok vele, hogy ez szerződés szegést jelent, és nem is így terveztem elintézni az ügyet.
Még egyszer sajnálom!
X Y"
Gondoltam, csak reagál esetleg megeszéljük, azonban semmi válasz nem érkezett (egészen a mai napig).
Ugyanis történt, hogy a Vatera küldte az e-mailt hogy értékeljem az adás-vételt. Még aznap megírtam az értékelést, beírtam hogy miattam nem jött létre a tranzakció negatívot adtam az alábbi okok miatt:
-egyrészt nem tetszett a stílus amiben a leveleket írta. Elvárnám, hogy egy ilyen komolyabb összegű adásvételnél legalább egy levelet meg tudjon normálisan írni az eladó (lehet hogy én vagyok régimódi), de ez nekem a szétszórtságot, nem törődömséget sugallja
-másrészt nem tetszett, hogy a levelemre nem reagált, amiben leírtam, hogy sajnos nincs szükségem a készülékre
-harmadrészt furcsának találtam, hogy sosem érhető el telefonon
Az értékelésem itt olvasható:
Értékelő: pukkár(0) Dátum: 2008/12/28 13:03:13 Termékkód: 111905908 Eladó
Negatív vélemény: Sajnos a tranzakció miattam nem jött létre, mivel a leütés utáni napon derült ki, hogy szüleim egy
hasonló lejátszóval akarnak meglepni Karácsonyra, amit ők már megvásároltak. Ezt meg is írtam az
eladónak, és elnézését kértem. Erre a levelemre azóta sem kaptam választ, ezenkívül telefonon szinte
soha nem lehet elérni az eladót, és én elvárnám, hogy az általa írt levélben legyen megszólítás,
elköszönés és a mondatok nagy betűkkel kezdődjenek. Talán növelné az eladóba fektetett bizalmat...
Ezek után, a mai nap folyamán jött nekem tőle az e-mail:
"szerinted ez így helyes, hogy negatívot adtál azért mert neked nem kellett a lejátszó??
az eladók mint én is kiemelési díjat fizet ami 300Ft.
ezt akkor is ki kell fizetnem ha nem veszed át!!
még te vagy felháborodva???"
Illetve válasz az értékelésemre:
"Másik fél: neked nem kellett a lejátszó mégis te oktatsz?? ****** meg!!!"
Ezután (talán kicsit én is túlzottan gúnyos voltam) a következő válasz levelet írtam:
"Tisztelt XY!
Már leírtam a hozzászólásomban a lényeget, de ha gondolod kifejtem hosszabban is aggályaimat.
Először is te semmit nem reagáltál arra, hogy nem kell a lejátszó. Még ha el is küldesz az anyámba, az is különb megoldás ahhoz képest, minthogy nem is válaszolsz. Ezenkívül a telefonodon többször is hívtalak és egyszer sem vetted fel, ami azért elég furcsán hat. Például, ha írtad volna a kiemelési díjat a válaszlevedben, azt szívesen megtérítettem volna, ha kulturáltan megkérsz rá, sőt ha erre igényt tartasz, ám legyen még ma este átutalom neked Netbankon azt a 300 Ft ?ot, azon ne múljék a boldogságod.
Másrészt, ahhoz képest, hogy kiemeltem véleményemben hogy azért is adtam negatívot, mert egy normális levelet nem tudsz megírni, most se erőltetted meg magad ez irányban túlzottan. Egy levél, megszólításból, tárgyalásból és a végén elköszönésből áll, esetleg még dátum, helység ha fontos. Mi ez általános iskolában tanultuk. Az, hogy ezeknek az elvárásoknak nem tudsz/akarsz eleget tenni, eléggé csökkenti a beléd fektetett bizalmat, hisz hogy merjen az ember olyanra rábízni több tízezer forintot, aki még azt sem tudja, hogy a mondat nagy betűvel kezdődik.
Úgyhogy ismételten mondom, NEM azért kaptál negatívot, mert nem kellett a lejátszó, hanem az előbb felsorolt, háttérben húzódó okok miatt. Ezenkívül nem vagyok abszolút felháborodva, csak elmondtam a véleményem, ami nem volt pozitív.
Remélem sikerült megértened a problémáim forrását, azonban ha mégsem, szívesen írok még részletes leveleket a véleményemről!
Üdvözlettel:
XY
XXXXXX, 2008. december 29."
Nyilván tudtam, hogy nem volt kedves hangvételű a levelem, de a következő válaszra azért nem számítottam:
"b**** meg a 300Ft -ot!!
fejdsd ki anyádnak bővebben!!
remélem az ilyen ********hoz nem lesz többet szerencsém!!
b***** meg és irogasd a tökéletesen megszerkesztett leveleidet másoknak!!!"
Erre csak a következő rövid irománnyal válaszoltam:
"Tisztelt XY!
Örülök, hogy sikerült kulturált emberek módjára megvitatnunk a problémánk!
Üdvözlettel:
XY"
Még kiegészítésként az ő véleménye rólam, illetve a válaszom rá:
Értékelő: wiperx(67) Dátum: 2008/12/29 22:28:58 Termékkód: 111905908 Vevő
Negatív vélemény: nem ajánlom senkinek
Másik fél: Sajnos az eladó elzárkózott a kulturált megoldástól, nem sikerült az érdemi kapcsolatteremtés,
ugyanis minden normális hangnemben megfogalmazott aggályomra különös vehemenciával és trágársággal
reagált. Akit érdekelnek a pontos körülmények olvassák el róla alkotott (negatív) véleményem. A
választ is érdemes elolvasni. Ezenkívül utolsó válasz e-mailje ennyiből állt(az egészet
bemásoltam): "b*** meg a 300Ft -ot!! fejdsd ki anyádnak bővebben!! remélem az ilyen *********hoz
nem lesz többet szerencsém!! b****** meg és irogasd a tökéletesen megszerkesztett leveleidet
másoknak!!!"
Úgy gondolom, hogy leírtam mindent. Őszintén kiváncsi vagyok rá, hogy télleg én vetettem-e el a sulykot, és okkal reagált rá vehemensen, vagy tényleg én látom jól a dolgokat. (Ilyen dologban nehéz objektívnak lenni.)
A leveleken csak annyit módosítottam, hogy a neveket, illetve a helységeket kitöröltem, hogy ne tudjon belőle senki semmire következtetni.
Előre is várom véleményeteket!
Pukkár