IDÉZET(bambooflower @ 2009-01-11 00:01)

nahát.... lehet összevonni.
szó sincs róla, hogy ha egy üzletben az eladó félreárazza az árut, és fizetéskor kiderül a tévedés, a vevönek azon az áron járna. elsunnyoghat vele, ha a pénztáros véletlenül kevesebbet számol fel, mondván az ö felelössége, vigyázzon jobban, na de mennyire etikus más tévedését kihasználni? az eladó korrekten járt el, amikor kártérítést ajánlott fel, amit a licitáló el is fogadott, mert tudta ö is, hogy a helyzettel nem tud mihez kezdeni. valószínü, hogy bíróságon is hasonló ítélet születne, bármely államban.
Nem kell elsunnyognia. Szó nincs róla. Ugyanis, a jogszabály azt mondja (nézz utána), hogy ha egy termékhez két ár tartozik (mindegy, hogy ez az ár a polcon, a terméken van feltüntetve, esetleg a vonalkódhoz van rendelve), akkor az alacsonyabbikat kell (!) kifizetni... Tehát, nem kell elsunnyognia, mert a törvény szerint az alacsonyabbik áron viheti. Ezért van az, hogy pl. amikor vettem három karton alufóliát, simán visszaadták azt a 10000,-Ft-pt, amennyivel többe került a pénztárnál, mint amennyi a gondolasor végén állt méteres betűkkel... Képzeld el, mi van, ha 30 kartonnal veszel (nagykereskedelmi áruházban történt). Te simán kifizetsz 100000-rel többet? Pedig csak annyi történt, hogy kintfelejtették a múlt heti akció tábláját. Tehát a pénztári ár volt az igazi, de a törvény szerint az alacsonyabb ár fizetendő. Hozzáteszem, semmi szándékosság nem volt a dologban, nem tud(hat)tam, hogy ez a lejárt akció táblája, tehát nem "utaztam" a nem járó kedvezményes árra...
Nem gondolom, hogy ha én itt a vaterán látok egy 1,-Ft-os aukciót, nyomoznom kellene, hogy nem tévedett-e az eladó az aukció feltöltésénél, s az ár megállapításánál. Licitálok és kész. Vagy én nyerek vagy valaki más. Nyertem már meg egyforintos aukciót (lejáratkor) egy forintért úgy, hogy az eladó az átadáskor bevallotta, hogy tévedett, elfelejtette beírni a 10E minimálárat. Mondtam,OK. Nekem nem fontos, szívesen itt hagyom, tegye vissza eladásra. Ő azt mondta: az üzlet az üzlet... tartja magát az adott szavához, szó nem lehet arról, hogy nem viszem el a terméket, hisz megnyertem. Ő tévedett, ez az ő sara. Egyébként üzletember, s jól megy az üzlete. Lehet, azért, mert korrekt a hozzáállása, s tud veszíteni (is) ha hibázik.