IDÉZET(dangerdoom @ 2007-08-13 15:53)

Rágalmaz ám téged az öreganyám térde kalácsa! Én a Bakony katonai gyakorlóterein nyeltem a port, kiskatonaként, éppen akkor, mikor nem szabadott volna kimenni sem!!
Attól tartok, neked kellene utánaolvasnod, és nem csak a régi propagandadumát nyomnod. Akkor is ezzel etettek bennünket!...talán te is?? Most is ugyan azok vannak ott az általad említett és mértékadónak titulált helyeken, akik akkor. Mi mást mondanának.
Van fogalmad, hányszázezer év a felezési ideje azoknak az izotópoknak, és elemeknek, amik rád, és a kertedre potyogtak anno?? Ez nem olyan mint a szellentés, hogy pár perc alatt elillan a szaga!!...ha mégsem, akkor odéblépünk 2-t, aztán nem érezzük!
Annyit mondanék, hogy túránkat megelőzően több száz oldal szakirodalmat olvastunk el angolul, oroszul és magyarul, hosszas értekezéseken vettünk részt a BME-s professzorokkal, beszélgettünk visszatelepült helyi öregekkel, ott lakott emberekkel, akiknek csak egy része volt kitéve a közvetlen veszélynek. Szegények városát telibekapta a kihullás, de sokaknak nem lett semmi bajuk, akik nem mentek a gúcponthoz bámészkodni. Volt szerencsém egy, anno a szarkofágon dolgozott likvidátorral is találkozni, aki érdekes módon még mindig él. (ők voltak kitéve a veszélynek, nem a több száz kilométerre élők) Ha már a felezési időket emlegetted: Csernobil környéke a robbanás után főleg hamar lebomló nemesgázok és nehéz- valamint könnyűfémek izotópjaival szennyeződött. A jód pl. pár óra vagy nap alatt lebomlik, ami még jelen van az stroncium-90, cézium-137, plutonium és amerícium. A város északi részében teljesen normális a háttérsugárzás. Voltunk a Vörös-erdőnél is mérni, ahol akkoriban egy óra eltöltés elég lett volna ahhoz hogy megmurdelj. Most 120 microSievert/h körül van a sugárzás, ez a legszennyezettebb rész. A Zóna külső részén pedig - meg fogsz lepődni - alacsonyabb a háttérsugárzás mint pl. a Blaha Lujza téren. Kommunista nem vagyok, ha arra célzol, sem ruszkibérenc. Bár lehet hogy szerinted a mostani magyar szakemberek azok. (25-40 közti fiatalok, aligha lehettek akkor ők a megmondóemberek) Ha valójában akkora sugárzás ért, már neked rég annyi lenne, nem? Sőt, Európa fele hallott lenne vagy súlyosan beteg. És mégsem az. Érdekes módon a Kijevi lakosság sem indult tizedelődésnek 1986 után. Akkora paradoxon van abban amit mondtál...... Gondolom konkrét adatokkal sem tudsz szolgálni. Tudod én meg kinn voltam Pripjatyban, sőt az erőműben is voltunk, mértünk olyan helyen is ahol a sugárzás a 10 milliószorosa volt a budapestinek! 1,2 Sv/h, ez kb. 3-4 óra alatt végez veled. Pár másodpercet ott voltunk és mentünk tovább. És tudod mennyi sugárterhelést kaptam a több napos kinn-tartózkodás alatt? 31 microSievertet! Csupán duplája annak amit budapesten kap az ember ennyi idő alatt. Most, négy és fél hónappal később még mindig élek és semmi bajom. Biztos hülye az OSSKI is, nem? Az összes fizikus hazudik, le velük. Odamentünk a szarkofághoz is, jártunk a reaktorban, turbinacsarnokban is. Ez olyan dolog mintha Paksra mennél ki, az ottani reaktor felett a fűtőelemek közelében ugyanúgy tapasztalható megemelkedett ionizáló sugárzás, mint bármelyik atomerőműben.
Attól sok kipufogógáztól, dohányfüsttől amit itt beszívsz, a sok ételfesték, állományjavító és egyéb mesterséges vacaktól nagyobb esélyed lesz rákot kapni. De látom, hiába mutat az ember neked hivatalos mérési eredményeket, úgysem hiszel neki. Biztos a japánban gyártott műszereket is úgy állították be hogy hazudjanak. Ezek nem szovjet fejesek által meghamisított adatok, hanem bárki által mérhetőek. Más az amit anno a szovjetek állítottak (hogy nincs semmi baj - nem a fenét!) és más az amit én. Annyi a különbség, hogy Fehéroroszország és Ukrajna területének egyes részei szennyeződtek leginkább, máshol Európában is észleltek megnövekedett aktivitást, de nem olyan mértékűt ami az emberi szervezetre kis mértékben káros lenne. Más az, hogy kinek a szervezete hogyan reagál rá, de nagyon keves Ukrajnán és Beloruszián kívül élő embernél mutatható ki az összefüggés eme katasztrófa és az egészség kárododása között. 1986 előtt is haltak meg rákban egy csomóan. A média nagyon szeret ezen csámcsogni, meg rögtön csernobilt kiáltani mindjárt amikor atomerőműről van szó. A sok droid agyában meg csak ez marad meg, lásd: greenpeace. Azt sem tudják mi ellen kampányolnak.