IDÉZET(Yorgos2005 @ 2010-10-16 13:29)

Rendben, meggyőztetek.
Van egyébként természetesen bankszámlám (és interneten is tudok utalni, akár hajnali kettőkor is), csak eddig igazából nem értettem, miért kellene előre fizetnem egy termékért.
De végül is az is egy megközelítés, hogy az eladó meg miért küldené el a terméket addig, amíg nem kapta meg a vételárat...
Az előző, bútoros hozzászólásból egyébként úgy érzékelem, mintha a Vaterán a vevő lenne az eladóért és nem az eladó a vevőért. A kereskedelemben általában az a szokás, hogy az eladó igyekszik kielégíteni a vevő extra igényeit is, merthogy a vevő a vevő. Úgy látszik, a Vatera nem a kereskedelem világa. Mivel elég régóta dolgozom a kereskedelemben (igaz, jogászként, de szoros együttműködésben az úgynevezett key account-os kollégákkal), én eddig úgy tanultam, hogy az eladó feladata, hogy a vevő "hátsó felét kinyalja" és nem fordítva, ha a vevő hajnali háromkor kéri házhoz az árut, a kereskedő pattan és viszi, merthogy mindent a vevőért.
A Vaterán ezek szerint a vevőknek kell alkalmazkodniuk az eladók elvárásaihoz. Ez elég különös. (Mondjuk, ha az eladó fizetne a vevőnek, még meg is érteném

)
Na mindegy, nem kötelező vaterázni, igazatok van.
Eddig nem szóltam, mert a többiekkel teljesen egyetértettem.
A Vateránál pontosan az az elv érvényesül, hogy a vevőknek több a lehetőségük. Itt van mindjárt az értékelési rendszer.
Én azt hittem egyébként, hogy a boltban is az a helyzet, hogy először kifizetem és utána viszem haza. Vagy tévednék?
Nagyon sokáig csináltam azt, hogy előre küldtem az árut (alkalmanként most is megteszem), tehát nem vártam meg az utalás beérkeztét. Ez azért volt jobb, mert amikor nekem megjött a pénz, akkor érkezett a vevőnek az áru. Aztán kétszer megvezettek, rövid időn belül. Csak a rendőrségi feljelentéssel való fenyegetőzés hatására kaptam meg a vételárat. Akkor változtattam a bevett szokáson. Addigra szerencsére volt már annyi pozitív visszajelzésem, hogy megengedhettem ezt magamnak. Amúgy, ha webáruházban vásárolsz, akkor is előbb fizetsz és utána küldik az árut. (Ezt csak arra, hogy miért is előlegeznéd meg a bizalmat.)
Zpepe írta le a lényeget, ha utánvéttel küldök, és a vevő nem veszi át, akkor az oda-vissza postaköltséget én fizetem. Hát hadd ne ez legyen.
Teljesen ki vagyunk téve a vevők hangulatának, ugyanúgy, mint a kereskedelem más területén.
Szerencsére van ez a lehetőség, hogy megjelölhetjük, hogy hogyan postázunk. Hát akkor élünk is vele. Alapvető jogunk. Mint ahogy az is, hogy te csak olyan eladótól vásárolj, akinél ez a lehetőség adott.
Az esetek túlnyomó többségében, ha elmegy az ember valahová, akkor az már működik valahogy. A szokásjogokhoz illik alkalmazkodni.
A Vaterán ez a szokás alakult ki. Így működik régóta. Lehet persze javasolni és érdeklődni. Általában minden véleménynek van ellenvéleménye. Az illetékesek nyilván mérlegelték ezeket, ahogy idősödött, alakult az oldal. Most ez van. Ha valami változik, akkor majd ahhoz alkalmazkodunk. Mert ahogy változnak a vásárlói szokások, és a törvény adta lehetőségek, úgy változnak az eladó szokásai is, természetesen erősen építve a személyes tapasztalatra, a mástól hallott információkra és a fantáziára.