IDÉZET(gowenth @ 2010-11-12 13:48)

Üdv. Tanácsot szeretnék kérni szállítási módokkal kapcsolatban (2 külön dologról van szó, mindkettő olyan, hogy még csak személyes átvétellel intéztem, így nincs tapasztalatom).
1. Törékeny csomag lenne (egy üvegkészlet, kancsó, poharak). A posta honlapján kinéztem a szemem, de nem látom, mennyi lenne a "törékeny" felár. (Másik kérdőjel, vajon valóban törékenyként kezelnék-e, vagy a postát ezzel érdemesebb elkerülni.)
A másik verzió a vaterafutár (amit szintén először vennék igénybe).
Előre is köszönök minden infót, véleményt, ami jól jöhet a döntésben.
2. Szintén csomag, egy számítókép plusz tartozékokkal. A súlya 20 kg körül lesz (határeset, előre nem tudom, kicsit alatta vagy kicsit fölötte). Postával érdemesebb próbálkozni, vagy inkább vaterafutárral?
Szintén a biztonságos szállítás és az ár a szempont. Itt is köszönnék minden hozzászólást.
Üdv. gowenth
Törékeny kezelés csak az u.n. START és START PLUSZ csomagnál van a Posta esetében. Ezek a csomagok belföldi csomagok. Ha törékeny, akkor az 260 Ft-al többe kerül jelenleg, minimum. (Azért minimum, mert a törékeny egymagában nem kérhető, kiegészítő szolgáltatásokkal együtt jár.)
Bővebb infó itt:
->http://posta.hu//kepek/upload/2009-10/Start%20%C3%A9s%20start%20plusz%20csomag%20dijak%20es%20kulondijak.pdf
Szöveges leírása a különszolgáltatásoknak itt:
->http://posta.hu/object.925fb698-46a7-4a54-9ff8-4d60b98243a6.ivy
A START és START PLUSZ között a legfontosabb eltérés jelenlegi szempontból, hogy az első olcsóbb kicsit, de külön díj nélkül max.
20000 HUF-ra biztosítható, a második 50000 HUF-re. (Plusz díjért akár milla is lehet)
Ez annyit jelent, hogy ha a csomag elvész / megsérül postai kezelés során, akkor ennyi az, amit a posta kártérítésként fizet.
A sérülés elkerülésének érdekében azonban a feladónak mindent meg kell tennie, tehát az nem játszik, hogy direkt összetöretem a csomagot, aztán kérem a lóvét, mert a kárigényeket kivizsgálják...
Tehát pohárkészlet, váza, üveg, bor, merevlemez, optika, finommechanika mehet, de nagyon be kell csomagolni.
Ezt szoktam: A cuccokat olyan habszerű lapokkal körbetekerem, amivel a hardvereket csomagolják, ill. a járólapok / parketta alá szokták tenni, nem tudom minek hívják, fehér, puha, pár mm. vastag.
Aztán reklámújságokat (boltok heti akcióiról szóló füzetek) laponként szét szedem, egyenként a lapokból csomókat / labdacsokat gyűrök. Nem kell agyonpréselni, maradjon rugalmas térkitöltő. Ezekkel töltöm meg a dobozt. Legyen minden tér kitöltve a dobozban, annál biztosabb. Egy 7 dl.-s üveget egy akkora dobozban küldök, amiben az A4-es irodapapírt árulják. Mert nem számít mekkora, milyen súlyú, 20 kg-ig a START csomagok ára ugyanannyi. (De küldtem 4 db. 7 dl-s üveget is, (YO szörpös üveget, azaz törékenyt), ill. nagy méretű üvegezett képeket, amik csak átlósan fértek bele, egy ilyen dobozban, és túlélték az utat.)
A postán a csomagok elvileg max. 30 kg-sak lehetnek, de ezt úgy kell érteni, hogy a felvétel helyén kell lenni megfelelő számú munkaerőnek. Munka törvénykönyve szerint ugyanis max. 20 kg-t emelhet egy ember, és ott, ahol csak egy csomagos emberke van, az nem kötelezhető 30 kg-s csomag felvételére. (2 embernek kell lenni a 30 kg-s csomaghoz)
Figyelem! A START csomagoknál felírható érték, mint az már említve volt.
Amennyi fel volt írva, annyit fizet a Posta, ha elvész.
Ha nincs érték, akkor viszont a feladási díj 15-szörösét, a szabályzat szerint.
Mielőtt 3000-5000 Ft-os értékeket írna valaki a START csomagra, ajánlott fejszámolni egy kicsit,
mert ha nem ír rá semmit az emberke, akkor ennél többet kap, ha meg igen, akkor csak amennyit
ráírt.
Ajánlott levélnél ilyen nincs, mert ott nem lehet értéket írni, elveszés esetén a feladási díj 15-szöröse jár.
De a START csomagoknál lehet értéket feltüntetni, ráadásul semmivel nem kerül többe, ha
20 ill. 50 ezer forintos árakat írsz rá. Még ha a tartalom nem is kerül ennyibe, akkor is
célszerű ezt kihasználni...