IDÉZET(vidaeff @ 2012-04-10 19:00)

Megnyugtatlak, nem csak neked. Ez borzasztó.

Annyira, hogy ilyen alávalóságot nem is tudok megvitatni bővebben. Igazán sajnálom.
A helyzet az, hogy a közoktatást az adóból finanszírozza az állam. Azaz a tanárok fizetésétől elkezdve a WC-papíron keresztül a könyvtárak berendezéséig mindenre a befizetett adóból jut. A kiegészítő normatíva is, amit a fenntartó vagy odaad, vagy sem. Csak az a helyi adókból. Ha pályázaton nyer valaki, az némiképpen más, mert az függ a pályázattól is. Szóval befizetjük az adónkat, hogy a gyerekeink iskolába járhassanak (többek között). Erre jönnek ilyen emberek, akik nem csak ellopják ezt, hanem még az otthagyottat tönkre is teszik. Jó esetben elkapja őket a rendőrség. Na és ha szépen leültetik őket, akkor ki is tartja el őket? Hát ugyanúgy mi, a befizetett adónkból. Nekik emberi jogaik vannak. Egyszer hallottam, hogy mennyibe kerül egy napjuk. Nem emlékszem már, mennyi volt, de lehátaltam az összegtől.
Azt hiszem, talán nem vagyok demagóg és talán egy szadista állat sem. De nagyon helyesnek tartanám, ha a tolvajok, vandálok, gyilkosok, csalók és sikkasztók, nagyon kemény munkát kellene, hogy végezzenek. Segédmunkát. Szemétszedés, útépítés, kőtörés, és minden olyan, amit elvégeznek emberek. Mivel ezekért a munkákért minimálbér jár ma nagyjából, hát ők is megkapnák ezt az összeget. Csakhogy ebből az összegből kellene fizetniük a szállásukat, őrzésüket, kajájukat és rezsijüket, mosást, ruhát, mindent. A fennmaradó összegből pedig fizetnék a károkozást. Azok, akik anyagi kárt okoztak másoknak, azok addig élnének így, függetlenül a diplomájuktól, ameddig nem törlesztettek mindent. Amennyiben ez 20 év lenne, akkor 20 évig. Azt hiszem, hogy ez nem sért személyiségi jogokat, mert hiszen a munka nem szégyen, nem alávaló. De úgy veszem észre, hogy bizonyos körökben ez visszatartó erő lenne.
Az életellenes cselekményeknél másképpen mérlegelnék, ezt nem fejtem ki most. Természetesen nem a szemet szemért, fogat fogért elvet preferálom.
Ezekre a gondolatokra jutottam a porcelán beáztatása közben.
Egyáltalán nem értem a rongálást. És különben azt sem értem, hogy miért kell elvenni valamit, ami nem az övé. Basszus! Az hogy
nem szabad, az nem visszatartó erő?