IDÉZET(zejopy @ 2012-04-29 09:21)

Olyat (asszem) láttam a fuvolatanáromnál, de nem lapozott magától, csak benne volt a kotta. Honnan tudja az a bigyó, hogy mikor kell lapozni?

Még közelről nem láttam ilyent, de szerintem tud időre lapozni (ugye, a zene az egy eléggé pontos valami), ill. van rajta lapozó gomb, meg wifi, amin keresztül a digitális "karmester" vezérli...
Most hogy mondod, tényleg... ahány előadást láttam, ahol ilyen volt, soha nem figyeltem erre. Mindig csak a zenére figyeltem...
IDÉZET(VateraBenz @ 2012-04-29 15:13)

Csak az olvasnivalót szeretem, nem a pénzben mérve értékes antik könyveket gyűjtöm. Így nem is igazán értek hozzá.
Szerintem a II. világháború előtti kiadások már nevezhetőek antiknak. De az is lehet, hogy tévedek

Van valahol (meg kell lennie) egy szakácskönyv, maga Kugler Géza a szerzője, "Válogatás a polgári és úri konyha legfinomabb vényeiből". (Szerintem "lenyúlta" a húgom). Szóval erről egyszer a TV-ben azt mondták, mindössze 12 maradt fenn. A mienkről nem tudhattak, az lehet a 13. A borítója tönkre ment sajnos, és egy nagyon egyszerű piros kemény borítást kapott valamikor 1980-ban egy maszekoló szomszédunktól. Lehetett vagy 800 oldal, valami 600 leves és kb. ugyanennyi második, harmadik stb. fogás. A levesek csoportosítása is érdekes: böjti levesek, és húslevesek... Anno átolvastam az egészet, hogy kiírjam belőve a fűszereket, és kb. 136-ot írtam össze, ebből csak kettő volt keverék, amit currynak nevezett, sok receptben csak így hivatkozott rá, de volt két recept, ahol leírta, hogy kell összeállítani a curry-t. A két receptben kétféleképpen.
Akkoriban ('80-as évek) a legtöbb fűszerről csak álmodni lehetett, később lett Kotányi, meg aztán jöttek a többiek...
Az egy nagyon izgi könyv. Kulturális kincs. Bemutatja az ekkori top konyhát, konyhai eszközöket, praktikákat. Mindent tudtak "helyettesíteni" a mai konyhai csodákból, pl. az alufóliát is. Csak a mélyhűtőnek nem volt analógiája.
Azt is meg lehetett érteni, hogy honnan ered az a mondás, hogy "szegény ember vízzel főz". A böjti levesek leginkább vízből készültek, de egyébként minden más anyaga a húslé volt. Ez húslevest jelent, mármint nagy kondérokban kifőzték a húst, aztán ezt alapanyagként használták.
Na, nem tudom, hogy ez antik-e, de hogy egy más világról szólt, az biztos. Nagyon kevés "egy napos" recept volt benne. Azaz a legtöbb kaja napokig készült.