IDÉZET(vera57 @ 2010-01-05 18:13)

Helyesírási készség?

Volt ma itt olyan fórumozó, akinek ebből kevés volt.

Jaj, ilyet nem illik írni. Bocs

A helyesírás, részben adottság, részben pedig tanult dolog. Természetesen nem árt ismerni a szabályokat, de a tanulás alatt elsősorban nem ezt értem. Azok a gyerekek, akik gyerekkorukban sokat olvasnak, a szavak kinézetét jegyzik meg, akaratlanul. Pl. ha a Kelét elolvassa, akkor számtalanszor elolvassa, hogy gólya, egyszerűen nem is tudja leírni azt, hogy gója, mert bevésődik a szó látványa. A helyesírás legnagyobb része innen ered.
Azok az emberek, akik úgy nőttek fel, hogy nem ismerték meg az olvasás örömét, tehát csak információ szerzésből, vagy muszájból olvasnak, sokkal kevesebbet gyakorolták azt, mint azok, akiknek ez szórakozást jelent.
Persze, ha valaki nem olyan szülői háttérrel nőtt fel, hogy ezt megszeresse, de kialakították benne az igényesség iránti elkötelezettséget, az veszi a fáradságot, és utánajárással, figyelemmel pótolja ezt a hiányosságot.
A baj ott van, amikor egyik tényező sem adott.
Nagyon sokat gondolkodtam már ilyen és ehhez hasonló dolgokon és rájöttem, hogy az esetek többségében az emberek nem tehetnek arról, hogy milyenekké válnak. Persze elsősorban nem szélsőségekre gondolok, de azokra is. Egy felnövekvő embert nagyon sok hatás ér, és sokaknak nem adatik meg semmi olyan, amiben mi, kiegyensúlyozottabbak dúskáltunk.
És én már azt is tudom, hogy aki ezt elolvassa és nem ért velem egyet, az milyen ellenérveket tudna felhozni.
Bocs, kicsit elszállt az agyam.