vatera.hu
Ha rendszeresen értékesítesz a Vaterán, biztosan felmerült már benned is, hogy kell-e adóznod a vaterás értékesítéseid után, vagy van-e bármilyen egyéb adózással kapcsolatos teendőd.  Most közérthető információkkal szeretnénk segíteni neked abban, hogy eldönthesd, keletkezett-e adóköteles jövedelmed, illetve hogy mit érdemes tudnod a jelenleg érvényes szabályokról.
Nem üzletszerű értékesítés esetén
adózási besorolás
600.000 forint alatt vagy felett árusítottál?
Ha nem tudod pontosan, lépj be a Vatera felhasználói fiókodba, és az Eladott termékeidnél összesíteni tudod adott időszakra vonatkozóan a vaterás bevételeidet. Vedd figyelembe, hogy a 600.000 forint nem csak a Vaterán eladott termékekre vonatkozik, hanem az egyéb úton (pl. más online felületeken) értékesített ingóságaidat is bele kell számolnod.
1
600.000 forint ALATT árusítottál az elmúlt évben.
Te vagy az, akinek semmi dolga nincs. Nem kell adóznod és bevallást készítened. Csak a vaterás eladásaikat figyelembe véve eladóink 98%-a ebbe a csoportba tartozik.
2
600.000 forint FELETT árusítottál az elmúlt évben.
Ha Te abba a 2%-ba tartozol, aki az elmúlt évben 600.000Ft felett árusított, akkor sem kell megijedned, mert még itt sem biztos, hogy bármilyen teendőd van, ugyanis nem a bevételed, hanem a jövedelmed alapján kell adóznod. Ezt úgy számolhatod ki, hogy a bevételedből levonod azt az összeget, amennyiért a terméket vásároltad illetve a beszerzési költségeidet. Ha ez az összeg nem haladja meg a 200.000 forintot, akkor nem kell semmit tenned.

2a. Jövedelmed < 200.000 forint Például, ha azok az áruk, amiket eladtál, neked eredetileg összesen 500.000 forintodba kerültek, és te összesen 620.000 forintért adtad el ezeket, akkor a jövedelmed 120.000 forint volt, ami azt jelenti, hogy nem kell adóznod.

2b. jövedelmed > 200.000 forint A fenti példánál maradva amennyiben azok az áruk, amiket eladtál, neked eredetileg összesen 500.000 forintodba kerültek, és te összesen 720.000 forintért adtad el ezeket, akkor a jövedelmed 220.000 forint. Ez azt jelenti, hogy ebben az esetben 15% személyi jövedelemadót, azaz 33.000 forintot kell bevallanod, de megfizetned csak 3.000 forintot kell, mert az adót 30.000 forinttal csökkentheted.

Előfordulhat, hogy nincs meg a nyugtád az eladott termékeidről, és nem tudod megállapítani pontosan, mennyi a jövedelmed. Ilyenkor a bevételed 25%-át kell jövedelemként elszámolnod.
Rendszeresen és üzletszerűen vaterázol?
Amennyiben az értékesítést üzletszerűen, tartósan vagy rendszeresen végzed, tehát rendszeresen vásárolsz terméket azért, hogy azután haszonnal eladd őket, és nem csupán a megunt, feleslegessé vált holmidat értékesíted esetenként, az már gazdasági tevékenységnek minősül, így egészségügyi hozzájárulás ás ÁFA fizetési kötelezettséged is keletkezik.
Alanyi ÁFA-mentesség –be kell jelentenem?
Üzletszerű értékesítés esetén az alanyi áfa-mentesség igénybevételéhez nem elegendő az a tény, hogy a megszerzett bevételed az alanyi mentesség értékhatára alatt van, az áfa-mentesség csak előzetes NAV-bejelentéssel érvényesíthető. Ez azt jelenti, hogy az áfa-mentesség adta előnyök igénybevételének előfeltétele az adóalanyként történő bejelentkezés, és az alanyi mentesség előzetes választása. Az ilyen jellegű választás elmulasztása utólag már nem pótolható, ezért amennyiben üzletszerűen értékesítesz, mindenképp jelentsd azt be a NAV-nál.
Alanyi ÁFA-mentesség
Az adataid biztonságban vannak
Az általad megadott személyes adatokat a lehető legmagasabb adatbiztonsági elvárások alapján kezeljük, ami többek között azt jelenti, hogy senki nem végezhet adathalászatot a Vaterán. 2017-ben csupán 120 felhasználónkkal kapcsolatban fordult a Vaterához az adóhatóság adatkéréssel, ezek közül 93 esetben történt adatszolgáltatás, vagyis minden 27.000 felhasználóból legfeljebb egyet érintett! Abban az esetben, ha a nálunk tárolt felhasználói adatok és a hatóság által megadott személyes adatok nem egyeznek teljesen, akkor a személyazonosság nem állapítható meg egyértelműen, és ezért az adóhatóság kérése a törvényi szabályozás miatt nem teljesíthető.
biztonság
Reméljük hasznos információkat osztottunk meg Veled, de ha további információra lenne szükséged, bátran nézd meg az adózással foglalkozó szakoldalakat, mint például az Adózóna.hu, a Pénzcentrum.hu vagy a Privátbankár.hu.

Az alábbi linken pedig találtok egy szja-kalkulátort:
https://www.rsm.hu/kalkulatorok/ingo-es-ingatlan-vagyontargy-szja-kalkulator-2018
footer
A fent leírtak csak általános tájékoztató jellegű információkat tartalmaznak, és nem minősülnek adótanácsnak, ezért az Extreme Digital-eMAG Kft. nem vállal anyagi vagy jogi felelősséget. Javasoljuk, hogy konkrét adózási esetekkel kapcsolatban forduljatok közvetlenül szakemberhez vagy adózással foglalkozó internetes szakmai oldalakhoz.