Szavazzon az ország legfanatikusabb gyűjtőjére és nyerjen!
< vissza a döntősökhöz
János, aki neki címzett leveleket gyűjt.
1338 6.
János igazi szenvedélyes gyűjtő. Többezer gyufacimkéje, tetemes bélyeggyűjteménye, többszáz darabos szivarcímke gyűjteménye van. Legérdekesebbnek mégis a részére címzett külföldi levélgyűjteményét találtuk, amelyet a világ 215 országából gyűjtött össze hosszú évek során.

Mit gyűjt pontosan? 70 éves vagyok, és a világ 215 országából rendelkezem részemre címzett külföldi levelekkel. Kisgyermekkorom óta gyűjtöm a bélyegeket is, és ez indított arra, hogy törekedjek a filatéliában ún. „futott” levélként ismert dokumentumok gyűjtésére.

Honnan jött ez a gyűjtési szenvedély, miért pont ezeket a leveleket gyűjti? 12 éves koromban kaptam az első külföldi levelet Angliából a saját nevemre, s innen nem volt megállás. Izgatott a bélyeg, izgatott a levél, maga a levelezés: ekkor még szótáraztam angol, német, spanyol, orosz nyelvekből. Finnországban történetesen egy tanárral akadtam össze, aki türelemmel javítgatta német nyelvtani hibáimat.

Honnan szerzi be gyűjteménye darabjait? Kezdetben ifjúsági lapokban levelezőpartnert kereső személyeket kerestem fel levelemmel. Később a hiányzó országokból már szisztematikusan kerestem valami elérhető címet: írtam sörgyárnak, lapkiadónak, turista-hivatalnak, polgármesternek. Belize-ben például Balázs Dénes világutazó földrajztudós könyvét olvasva akadtam ottani szállásadójának címére; írtam neki, és ő volt szíves válaszolni.

Tudta Ön?
A Vatera a gyűjtők paradicsoma! Ha Ön is szenvedélyes gyűjtő, és egy különleges, új darabot keres a gyűjteményébe, nézzen szét nálunk!
» Megnézem

Mióta gyűjt? Bélyeget 1952 óta gyűjtök – szinte teljesnek mondható magyar gyűjteménnyel rendelkezem, beleértve olyan perifériális területeket is, mint a megszállási, erdélyi hotelposta, továbbá illetékbélyegek. Levelezni 1955-ben kezdtem; volt levelezőtárs, akivel csak egyszeri levélváltásom volt, de volt, akivel évekig levelezgettem. A bemutatott gyűjtemény természetesen minden országból csak egy levelet tartalmaz. Mellette bővültek földrajzi ismereteim, finomult a nyelvtudásom, és sok barátot is szereztem a világ minden tájáról.

Mekkora a gyűjteménye? Jelenleg a világ 216 országából, illetve bélyegkibocsátó helyéről rendelkezem részemre címzett külföldi levelekkel, de ez a szám állandóan bővül: ha egy új állam létrejön, azonnal igyekszem onnan levelet szerezni.
Hozzátartozik a dologhoz, hogy a levelezgetések alkalmával a bélyegen kívül sok mást is cseréltem: képeslap, gyufacímke, zsilett-tasak, sörös-boros címke, söralátét, újság, bankjegy, pénzérme, stb., melyekből ugyancsak szép kis gyűjteményeket állíthattam össze. Többek között összesen közel 10 ezer gyufacímkét gyűjtöttem a világ minden tájáról; nem csak egyedi darabokkal, de teljes sorozatokkal - sőt, szín-eltérésekkel is - rendelkezem egy-egy kiadásból.

Melyik gyűjteménye kedvenc darabja és miért éppen az? Bhutánban a főposta vezetője hirdetőtáblára tette ki kérésemet, hogyha valaki olvassa, válaszoljon. Nos, Habsburg Ottó fia, Karl von Habsburg és felesége, Francesca von Thyssen-Bornemissza bárónő nászútra éppen a Himalája hegyei közé utaztak. Ráakadtak a kifüggesztett levelemre, és kedves választ kaptam tőlük.
Természetesen a kuriózumnak tekinthető törpeállamokból, vagy kis szigetekről érkezett levelek a kedvencek: Andorra, Gibraltár, Vatikán, Jersey, Feröer szigetek, vagy Óceánia szigetei: Tonga, Niue, Norfolk, stb. Büszkén említem, hogy olyan eldugott helyekről is rendelkezem levéllel, mint pl. Antarktisz, Grönland, vagy a Pitcairn-sziget, ahol a Wikipédia szerint mindössze 67 fő él; de szívesen említem a már bemutatott Karl von Habsburg és Francesca von Thyssen-Bornemissza nászútjáról kapott levelet is Bhutánból.

Ön is szenvedélyes gyűjtő? Akkor a Vatera az Ön helye!
Ajánlott hirdetések
Ajánlat betöltése...
Nézze meg a többi döntőst is!
Attila, a Moszkvics gyűjtő  
Sanyi, az egyenruha gyűjtő  
Dóra, a pandamaci gyűjtő  
Péter, "A kis herceg" könyv gyűjtő  
Tamás, a rendszám gyűjtő  
Magdi, a gyűszű gyűjtő  
Dezső, a mozigép gyűjtő  
Sándor, a tűzoltókészülék gyűjtő  
Lajos, a fényképezőgép gyűjtő  
2012 © allegroup.hu kft. Minden jog fenntartva!
Gyakran Ismételt Kérdések
 
A játék pontos szabályzatát itt találja. Miről szól a Vatera Fanatikus kampánya és meddig tart? A kampány során keressük az ország legfanatikusabb gyűjtőjét, a legizgalmasabb, legérdekesebb gyűjteményt.
A játék két szakaszból áll.
Az első szakaszban, 2012. október 29. 10 óra és november 10. 12 óra között lehet benevezni a versenybe, azaz képeket és leírást feltölteni a gyűjteményről a Vatera oldalára. A határidő a nevezések beérkezésének időpontjára vonatkozik.
November 10-én, az első szakasz lezárulta után szakmai zsűri kiválasztja az általuk 10 legfanatikusabbnak ítélt gyűjtőt, és november 10-én 16 órakor kikerül a TOP 10 gyűjtő listája az oldalra.
A második szakaszban, 2012. november 10. 16 óra és november 21. 12.00 óra között a közönség szavazhat a TOP 10 gyűjtő listájára. A legtöbb közönségszavazatot kapott versenyző lesz a verseny győztese, azaz az ország legfanatikusabb gyűjtője.
A gyűjtőnek egy kiállítással egybekötött átadón kerül átadásra a fődíj, ahol a nyertes gyűjteményt kiállítjuk. Mit lehet nyerni? A verseny első szakaszában a versenybe jelentkező, jóváhagyott nevezők között kisorsolunk 5 x 50 000 Ft-tal feltöltött OTP bankkártyát.
A verseny második, szavazási szakaszában a szavazók között kisorsolunk egy 250 00 Ft-tal feltöltött OTP bankkártyát.
A verseny második szakaszában a legtöbb közönségszavazatot kapott gyűjtő díja szintén egy 250 000 Ft-tal feltöltött OTP bankkártya. Hogyan lehet nevezni a versenybe? A versenyben csak a Vaterán regisztrált felhasználók vehetnek részt. Ha még nem regisztrált, itt megteheti. Töltsön fel képeket és leírást a gyűjteményéről, amellyel a versenyben szeretne indulni, és küldje el jelentkezését. Mikor jelenik meg a feltöltött fotóm és leírásom a verseny oldalán? A feltöltött képek nem automatikusan, hanem a szerkesztőségi jóváhagyás után (max. 48 óra) jelennek meg az oldalon. Egy felhasználó több gyűjteménnyel is nevezhet a versenybe? Igen, egy felhasználó több különböző gyűjteménnyel is nevezhet. Hány kép tölthető fel egy nevezéshez? Felhasználónként maximum 5 kép tölthető fel, a feltöltött képek mérete nem lehet nagyobb 500 kB-nál. Bármilyen fotót feltölthetek az oldalra? Képfeltöltésre vonatkozó szabályok: Feltölteni kizárólag jogtiszta és a versenyen nevező személy gyűjteményét ábrázoló képet lehet. Tilos feltölteni:
  • korhatáros fotókat
  • a verseny tematikájába nem illő, tehát nem a gyűjteményhez kapcsolódó fotókat
    • feliratokkal, logókkal, vagy vízjellel ellátott fotókat
    • nem jogtiszta fotókat
Kik a zsűri tagjai? A 10 legfanatikusabb gyűjtőt egy hírességekből álló zsűri választja ki, tagjai:
Horváth Éva, Gaál Noémi, Joshi Bharat, Winkler Robi, Fluor Tomi Hogyan és hányszor lehet szavazni egy versenyzőre? A második szakaszban, 2012. november 10. 16 óra és november 21. 12.00 óra között szavazhat az oldalon a zsűri által kiválasztott TOP 10 gyűjtőre. Minden versenyző mellett található egy Szavazok gomb, amelyre kattintva szavazhat az adott gyűjtőre. Akár több versenyzőre is szavazhat, de egy versenyzőre egy napon belül (az adott napon 0.00 és 23.59 között) csak egyszer szavazhat. A szavazáshoz regisztrálnom kell a Vatera.hu oldalra is? Igen, szavazni csak regisztrált felhasználók tudnak. A szavazók is nyerhetnek? Igen, a verseny második, szavazási szakaszában a szavazók között kisorsolunk egy 250 00 Ft-tal feltöltött OTP bankkártyát. Mikor és hol lesz az eredményhirdetés? A verseny oldalán, a Vatera facebook rajongói oldalán, és a Vatera blog oldalán a közzétesszük a nyertesek felhasználónevét, az első, nevezési szakasz nyerteseit legkésőbb 2012. november 15-ig, a második, szavazási szakasz nyerteseit pedig legkésőbb 2012. november 23-ig.
A nyertes gyűjtőnek egy kiállítással egybekötött átadón kerül átadásra a fődíj.