Miben segíthetünk?

Hogyan tegyek feljelentést?

Ha megvásároltál és kifizetettél egy terméket, és azt nem kaptad meg, illetve az eladóval sem sikerült rendezned a helyzetet, és úgy gondolod, hogy csalás áldozata lettél, vagy egyéb a Büntető Törvénykönyvbe ütköző cselekményt fedeztél fel a Vatera piactérbeli vásárlásával kapcsolatban, feljelentést tehetsz emiatt.
A feljelentés annak is feltétele, hogy a Biztonságos Vásárlás Programban (a továbbiakban: BVP) részt vehess.
 
A feljelentést célszerű a lakóhelyed szerint illetékes rendőrkapitányságon megtenni, azonban ha azt máshol (akár bíróságon, ügyészségen vagy más rendőrkapitányságon) teszed meg, az sem gond, mert ők kötelesek azt az illetékes hatóság felé továbbítani.
 
A feljelentést megteheted szóban vagy írásban (vagy akár telefonon is). Ha szóban teszed meg, akkor erről jegyzőkönyvet vesznek fel, amelynek másolatát megkapod. A jegyzőkönyvről készült másolatot a BVP során el kell juttatnod részünkre.
Amennyiben a feljelentést írásban szeretnéd megtenni, ehhez segítséget (mintát) itt találsz.
Az írásban tett feljelentésről/feljelentés után is kapnod kell jegyzőkönyvet.
 
A feljelentés megtételéhez mindenképp vigyél magaddal személyazonosító okmányaid közül valamelyikét (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél) és lakcímkártyáját.
Amennyiben úgy döntesz, hogy szóban teszed meg a feljelentést, érdemes az egész történetet (tényállást) összefoglalnod magának előre, hogy ne hagyj ki egyetlen lényeges részletet sem.
Ha írásban teszed meg - akár felhasználva vagy alapul véve a fenti mintát, akár önmagad által megírva - szintén össze kell foglalnod a tényállást, kitérve minden részletre.
 
Meg kell jelölnöd, hogy az eladó által elkövetett cselekmény a Büntető Törvénykönyv melyik törvényi tényállását meríti ki (vagyis minek felel meg: pl. csalás).
Legtöbbször az ilyen jellegű esetek csalásnak minősülnek, azonban ha ezt másnak gondolod/értékeled, ez rád van bízva.
 
A feljelentést ismeretlen tettes ellen is megteheted, de megadhatod a kárát okozó eladó nevét, elérhetőségét, egyéb, általad ismert adatait is, azonban tartsd észben, hogy egy eladó nem minden esetben regisztrál valós adatokkal a Piactérre, amit azonban sem mi, sem te nem tudhatsz biztosan.
 
Amennyiben rendelkezel bizonyítékokkal a feljelentés tárgyát képező ügyet illetően (bármi, ami a hatóság segítéségére lehet), azt is vidd magával/csatolja feljelentéshez, ebbe beletartozhat a kinyomtatott terméklap, az eladóval folytatott levelezésed (ha ez rendelkezésedre áll)
 
FONTOS, hogy a feljelentés megtétele során ? amennyiben a feljelentést befogadó hatóság, bíróság erre külön nem hívja fel a figyelmedet, mindenképp jelezd, hogy a későbbi esetleges büntető eljárás során polgári jogi igénnyel fogsz élni.

További segítségre van szükséged?